Kneippova metoda léčení chřipky - vodou

25.02.2018 19:36

Touto kůrou dle jeho návodu jsem prošla sama. Jsem typ člověka, který když onemocněl chřipkou, měl ji alespoň 14dní a končil antibiotiky...

Opravdu mi to vadilo a chtěla jsem se dokázat zotavit sama. Tedy, šla jsem do toho.

Zde moje zkušenosti a poznatky. Nechť jsou vám k užitku a ke zdraví.

 

Při chřipce začít omýváním celého těla.

8x denně do vymizení teplot. Omývání můžete začít ihned při 37Ć, na nic nečekejte. Pokud už Vám vyrazila teplota, nevadí, začněte co nejdříve s omýváním.

 

Pokud se začíná ne přímo s horečkou, ale při zvýšených teplotách, které např. během dne kolísají až k teplotám „normálním“ – nepřestáváme a stále omýváme 8x/den – a to každou hodinu jednou. Neomýváme v noci během spánku. Takže za jednu hodinu jedno omytí.

 

Tělo vždy musí být zahřáté. A také v teple. Takže po omytí vždy okamžitě bez osoušení vlhké tělo obléci do bavlněného oblečení a šup do postele.

K posílení účinku se může do vody přidávat trocha ne chemického octa.

Tělo neotírejte, jak přijde pokožka do styku s ručníkem, který musí být namočený tak, aby z něj netekla voda, ale nesmí být také příliš vyždímaný, tak horká pokožka začne vodu okamžitě odpařovat. Oblečení zavlhlé pokožky do oděvu je nutné k záparu. 

Kůže může  během kůry, a nejspíše vždy bude, osychat a šupinatět. Můžete občas namazat domácí mastí sádlového základu z jitrocelu, levandule, či jenom NESOLENÝM sádlem.

Každodenní omývání vytahuje jedy z těla, upravuje krevní oběh, který pokožkou začne vylučovat jedy ven. Proto osychá. - poznámka pod čarou na konci článku.

Cílem omývání je vypocení.

Z tohoto důvodu počítejte vždy v závěru procesu s nástupem vysoké teploty. Je nutná k  závěrečnému vypocení.

 

Pokud začne docházet ke stydnutí nohou, rukou, je vidět, že se teplotní hospodářství v těle mění a dojde k horečce. 

Horečka způsobí nával krve do hlavy. Takže začne pnutí v hlavě, případně její bolest.

 

V omývání nepřestávejte. V horečkách (počítám 38st a více) můžete přidat 2x denně na 3min chůzi ve studené vodě. 

Teplota max 15Ć min 7Ć(nejledovější z kohoutku).

Vody musí být plná vana, nejideálněji pod kolenní kloub, ale vana sahá do polovice lýtek… tak aspoň to...

 

Bohužel, naše špatná kondice těl není schopna se z drtivé většiny sama vypotit. Pokud se u teplot 38st a výš pocení nedostavuje, vemte si Paralen nebo něco na sražení teploty, abyste se vypotili. To je totiž velmi důležité. Kdo funguje dobře sám, dojde během omývání těla jistě k vypocení s horečkou samovolně.

 

Po vypocení následující dny pokračujte v omývání do vymizení teplot. I zvýšených

Při nižších teplotách po vypocení můžete změnit na 3xomytí celého těla + 2x chůze ve vodě. 

Když teploty odezní, zastavte omývání a chození ve vodě.

 

Chůzi ve vodě 1x nebo 2x denně přidejte v případě, že na vás jde kašel a rýma

Oboje je známkou navýšení horkosti v těle. 

Horkost, způsobí nejprv vylučování tekutiny. Např. teče voda z nosu – známka rozhození správné teploty hlavy – sliznice začínají chladit – tzv. potí se – stejně jako kůže při chlazení těla v létě. Tím, že situaci tělo nezvládne – neuchladí - vznikne následně z horka zánět – kašel a poté i silná rýma. Chůze ve vodě velmi příjemně stahuje kašel a uleví od suchého chrchlání. To samé je s rýmou. Chůze ve vodě zastaví vodnatý výtok z nosu. Sníží početné smrkání vodnatého výtoku z nosu.

Chřipka je hlavně hra teplot. 

Věřte, budete-li trpěliví nebudete potřebovat kromě vody, žádného jiného prostředku a docílíte uchování svého zdraví.

 

Udává se, dle některých zdrojů, že pokud máte studená chodidla a ruce, nesmíte použít studený obklad. Protože byste mohli mít oběhové potíže.

O obkladech nic nevím, ale na omývání těla a chůzi ve vodě to nic nemění. Protože jakmile Vám začnou stydnout nohy a ruce, oběhové „problémy“ už máte. Tvoří je letící teplota směrem vzhůru.

 

Obklad – zábal – nedělejte. Ale omývání se nebojte.

 

Omývání dělejte přes den. Ne večer, ani v noci. Doporučuji omýváním končit kolem 22hod. naposledy, než půjdete spát.

 

Pamatujte, že kouzlo zdraví těla je silně ovlivněno teplotami v jeho místech. Jakmile se někde objeví teplo, vznikají „sraženiny“, jak píše p. Kneipp – stávky krve, a tam vytvoří se teplo a teplo to je jednoho dne jistý zánět, nebo místo kudy krev nemůže normálně proudit a začne vyvíjet v takových místech větší tlaky v žilách, aby tam „řečiště mohlo téct“...

Použití studené vody napomůže tělu k cirkulaci krve a to je to co potřebujeme. Aby se studená místa prohřála a teplá ochladila. – K tomu je právě výborné chození ve studené vodě. Stahuje krev dolů. Uleví od rýmy, kašle, bolestech hlavy a rozproudí nefungující střeva a trávení. Kupodivu všem, nechť chůzi ve vodě používají také všichni, koho trápí ledviny a záněty močových cest.

 

Máte-li „štěstí“ a chřipku máte v době, kdy venku leží sníh – ne zmrzlý – vyjděte teple oblečení, ale bosí na 1minutu do sněhu, projděte v něm a pak rychle oblékněte ponožky a zase můžete ulehnout do tepla.

 

Chcete-li pomoc svému tělu a sobě překonat chřipku, omývejte své tělo a omývání doplňte chůzí ve studené vodě. U OMÝVÁNÍ VĚK NENÍ ROZHODUJÍCÍ – LZE OD KOJENCŮ.

 

DŮLEŽITÉ K OMÝVÁNÍ:

Omytí nesmí trvat déle než minutu. Musí to být provedeno velmi rychle. 

Malý ručník se namočí ve studené vodě - čím studenější, tím lepší. Tělo CELÉ se urychleně omyje žínkou, či ručníkem, který vyždímáme tak, že není úplně suchý, a taky z něj ale neteče voda.

K osychání těla dochází v podstatě okamžitě kontaktem – teplo x chlad. 

Tělo nikdy po žádném zákroku vodou neotírejte, neosušujte. Kde zůstane vlhkost, musí dojít k záparu.

Během omývání těla na pokožku netlačte, musí to být zlehka, aby nedošlo k ucpání pórů, ale naopak, k jejich otření vodou.

 

Omývání těla v době, kdy jste zdraví lze aplikovat třeba 2xtýdně. Ne častěji, tělo by si zvyklo, účinek otužování by zmizel. Vždy nesmí trvat delší dobu než jednu minutu. Musí být rychlé a pak okamžitě obléci.

 

Chůze ve vodě po kolena smí být prováděna jako udržovací také maximálně 1-2xtýdně. Koupel smí trvat 2-4min. Nikdy ne déle. Pak dochází k prochlazování, nikoli k otužování a ztrácí efekt. Vyšší četnost také nepřinese zdraví, ale opak. Všeho je nutné užívat s mírou, jak opakování procedury, tak doba, po kterou trvá.

.....

a ještě malá poznámka: 

Jestliže Vám osychá, šupinatí a loupá se kůže i během vašeho života, je to známkou, že máte toxiny zamořené tělo. Krev. Tlusté střevo. A nadmíra toxinů je vylučována pokožkou z těla ven. Je to takové /před otevřenými boláky/ nejzoufalejší vylučování těla, na které se ještě zmůže, když už to jinudy nejde... Později mohou být bércové vředy, otevřené hnisavé rány apod.